ALGEN-TECH
INNOWACYJNY BUFOR I AKTYWATOR
ROZRODU DLA KRÓW RASY HF
MIESZANKA PASZOWA UZUPEŁNIAJĄCA DLA KRÓW MLECZNYCH I CIELĄT POWYŻEJ3 MIESIĄCA ŻYCIA
- β – caroten - wsparcie rozrodu i odporności zwierząt
- Algi morskie i komplex Bufor-max Myco-active - wyjątkowo skuteczne połączenie stabilizujące PH żwacza w każdych warunkach.
- Ekstrudowane białko lnu - źródło kwasów omega 3 i 6 oraz wysokiej jakości białka chronionego
- Mączka chleba świętojańskiego (szarańczynu strąkowego) – bogactwo polifenoli i cukrów wspierające strawność i niską somatykę
Zawartość w 1 kg: Sucha masa – 87%; Białko surowe – 33%; Włókno surowe – 10%; Tłuszcz surowy – 8%; Wapń – 10%; Sód – 1,35%; Fosfor – 0,5%; Magnez – 1%; Beta-caroten – 110 000 mcg, Żywe kultury drożdży Saccharomyces cerevisiae SC 47 – 14,76 . 109 UFC
Dawkowanie: Krowy mleczne: 1 – 2 kg na sztukę dziennie; Cielęta powyżej 3 miesiąca życia: 0,5 – 1kg na sztukę dziennie
QUATRO
Mg SODA
STABILIZATOR PH I REGULATOR AZOTU W ŻWACZU
- Stabilizuje pH
- Reguluje poziom azotu w żwaczu
- Zwiększa strawność dawki
- Przeciwdziała kwasicy i zasadowicy żwacza
Mg SODA to preparat przeznaczony do buforowania przedżołądków przeżuwaczy takich jak bydło mleczne, opasy, owce, kozy. Cechą charakterystyczną produktu jest unikalne połączenie kwaśnego węglanu sodu z tlenkiem magnezu zawieszonych na kynoptylolicie. Opracowana technologia pozwoliła na trzykrotne wydłużenie działania właściwości buforujących preparatu w porównaniu z czystym wodorowęglanem sodu. Zastosowane najwyższej jakości komponenty, systemy jakościowe GMP+, HACCAP oraz opracowana przez SOYMAX® metoda pozwala zapewnić wysoką skuteczność oraz bezpieczeństwo stosowania. Jednocześnie Mg SODA ma wpływ na regulację poziomu azotu w żwaczu, neutralizując jego nadmiar w przedżołądkach. Jest to niezwykle istotne w przypadku żywienia krów w systemie NON GMO, gdzie podstawowym źródłem białka stała się śruta rzepakowa, w znacznym stopniu (ok 75%) trawiona w przedżołądkach.
Zawartość w 1 kg: Sucha masa – 98%; Energia NEL-VQ – 0,00 MJ; Białko surowe * – 0,00% (* – metoda oznaczania PN-ISO 5983-2:2006); Popiół surowy – 98,00%; Włókno surowe – 0,00%; Magnez – 10,00%, ;Wapń – 0,00%; Sód – 17,00%
Dawkowanie: Krowy mleczne: 100 – 300 g na sztukę dziennie; Opasy: 100 – 200 g na sztukę dziennie; Owce, kozy: 50 g na sztukę dziennie
myco active
BUFOR-MAX
UNIKALNY, WIELOSKŁADNIKOWY STYMULATOR pH ŻWACZA Z PROPIONIANEM SODU I ŻYWYMI KULTURAMI DROŻDŻY
Mieszanka paszowa uzupełniająca dla krów mlecznych przeciwdziałająca kwasicy żwacza
- Stabilizator PH żwacza
- Adsorbent mykotoksyn
- Regulator strawności
- Kompleks buforujący o przedłużonym działaniu
- Biologicznie czynny adsorbent mykotoksyn
- Żywe kultury drożdży
Zawartość w 1 kg: Sucha masa – 90%; Białko surowe – 4%; Popiół surowy – 72,0%; Włókno surowe – 2%; Wapń – 9%; Fosfor – 0,1%; Sód – 18%; Magnez – 5%; Żywe kultury drożdży Saccharomyces cerevisiae SC 47 – 14,76 . 109 UFC
Dawkowanie: Krowy mleczne: 150 – 200 g na sztukę dziennie
BIO-MAX 21 ENERGY
Nieodzowny element żywienia w okresie zasuszenia
Mieszanka paszowa uzupełniająca dla krów mlecznych w okresie zasuszenia na ostatnie 21 dni przed wycieleniem
- Chroni przed zaleganiem poporodowym
- Zapobiega zatrzymaniu łożyska
- Optymalnie przygotowuje do prawidłowego porodu i I fazy lajtacji
- Poprawia wyjadanie dawki po porodzie
Zdaniem większości doradców początkiem laktacji nie jest moment wycielenia, lecz pierwszy dzień zasuszenia. Z tego względu niezwykle istotnym jest precyzyjne żywienie w okresie, kiedy zwierzę nie produkuje mleka a jedynie przygotowuje się do porodu.
Przemiany hormonalne zachodzące na około 3 tygodnie przed wycieleniem eliminują skłonności do otłuszczania (przekondycjonowania), a podawane białko i energia zużywane są przede wszystkim na potrzeby bytowe, produk- cję siary oraz wzrost i rozwój płodu. Wskazuje to na celowość podawania oprócz pasz objętościowych specjalistycznych mieszanek treściwych przy- gotowanych pod kątem tego okresu żywienia. Stosowanie ich pozwala na uzupełnienie rosnących potrzeb na energię i białko, a także przygotowuje środowisko żwacza do pobierania i skutecznego trawienia dużych ilości pasz treściwych po wycieleniu.
BIO-MAX 21 ENERGY jest preparatem, który obok wysokostrawnych białek i energii zawiera sole gorzkie stabilizujące równowagę kationowo-anionową, co z kolei minimalizuje problem z zaleganiem poporodowym i przedporo- dowymi opuchliznami wymienia. Wysoka zawartość witaminy E i selenu organicznego usprawnia działanie mięśniówki odgrywającej istotną rolę w akcji porodowej oraz w procesie odklejania i wydalania łożyska.
Wyniki doświadczenia przeprowadzonego na grupie 350 krów jednoznacznie wskazują, że proponowany przez SOYMAX® system żywienia skutkujący łagodniejszym początkiem laktacji, prowadzi do przesunięcia i wydłużenia jej szczytu, czego efektem jest zwyżka wydajności liczonej rok do roku średnio o 600 l (wykres 1).
BIO-ENERGEN
ENERGETYCZNY STABILIZATOR DAWKI
Mieszanka paszowa uzupełniająca energetyczna dla krów mlecznych w I fazie laktacji i okresie pastwiskowym
- Chroni przed ketozą
- Eliminuje deficyt energetyczny
- Optymalizuje dawkę pod względem energii
- Wzmaga objawy rujowe
Niedobory energii w dawce w I fazie laktacji oraz w okresie pastwis- kowym stanowią podstawowy problem, z którym borykają się hodowcy i doradcy związani z żywieniem krów mlecznych. Niewystarczająca suplementacja energii wiąże się z nadmiernym spadkiem kondycji oraz zapadaniem krów w postać kliniczną lub subkliniczną ketozy, niezwykle groźnej choroby metabolicznej sprzyjającej stłuszczeniu wątroby, spadkom wydajności oraz problemom ze skutecznym zacielaniem krów.
W profilaktyce wspomnianych problemów stosuje się wysokoenergetyczne preparaty, które mają na celu efektywne uzupełnianie powstałego głodu.
Proponujemy Państwu BIO – ENERGEN HF 100 – kombinację śruty kukuryd- zianej i najwyższej jakości tłuszczów chronionych o wysokiej zawartości energii. Stosowanie naszego koncentratu w zalecanych okresach jest wysoce pożądane ze względu na możliwość eliminacji wspomnianych problemów. Liczne wyniki badań wskazują również na pozytywny wpływ preparatu na zwyżkę wydajności i procentowej zawartości białka w mleku.
Zawartość w 1 kg: Sucha masa – 90%; NEL-VQ – 7,40 MJ; Popiół surowy – 9,90%; Białko surowe – 34,00%; Włókno surowe – 8,00%; Tłuszcz – 5,30%; Skrobia – 9,90%; Cukier – 4,00 %; Wapń – 2,00 %; Fosfor 0,50%; Sód – 1,00%; Magnez 0,20%
Dawkowanie: Krowy mleczne: 1 – 5 kg na sztukę dziennie; Opasy: 1 – 3 kg na sztukę dziennie;
Młodzież hodowlana: 0,5 – 1 kg na sztukę dziennie
BIO-SACCH
INNOWACYJNE SPOJRZENIE NA STRAWNOŚĆ W ŻWACZU
Mieszanka paszowa uzupełniająca dla krów mlecznych
- Zwiększa pobranie i strawność dawki
- Ogranicza problemy z ketozą i kwasicą
- Optymalizuje przebieg procesów fermentacyjnych
- Utrzymuje warunki beztlenowe w żwaczu
Hodowcy bardzo często zadają sobie pytanie dlaczego mając precyzyjne ywienie, dobrze zorganizowaną oborę i wysoki status genetyczny stada nie osiągają zakładanych efektów związanych z wydajnością, zdrowiem czy też jakością pozyskiwanego mleka. Z punktu widzenia prawidłowego żywienia kluczową kwestią jest stopień strawności dawki, który w przypadku przeżuwaczy ma związek z prawidłowym funkcjonowaniem żwacza.Wyniki doświadczeń przeprowadzonych przez wielu autorów jednoznacznie wskazują, że na rozwój, ilość i stan mikroflory tego przedżołądka kapitalnie wpływają żywe kultury drożdży.
ŻYWE KULTURY DROŻDŻY W DAWCE TO:
• poprawa stanu zdrowotnego krów
• zmniejszenie liczby komórek somatycznych w mleku
• wzrost wydajności krów
• lepsze wykorzystanie energii z dawki pokarmowej
• poprawa wskaźników rozrodu
Zawartość w 1 kg: Sucha masa – 87%; Białko surowe – 12%; Włókno surowe – 4%; Cukier – 8%; Żywe kultury drożdży Saccharomyces cerevisiae SC 47 5 . l010 CFU
Dawkowanie: Krowy mleczne: 100 – 150 g na sztukę dziennie; Młodzież hodowlana: 150 g na sztukę dziennie;
Opasy: 50 – 100 g na sztukę dziennie; Krowy zasuszone: 50 g na sztukę dziennie
TRUFLEE
TŁUSZCZ CHRONIONY Z POLIFENOLAMI DLA KRÓW MLECZNYCH
Zawartość w 1 kg: Sucha masa – 95%; Włókno surowe – 2%; Cukier – 9,5%; Tłuszcz surowy – 75%; Popiół surowy – 9,5%; Energia metaboliczna – 34 MJ; Białko surowe – 0%; Polifenox – 2500 mg
Dawkowanie: krowy mleczne: 50g – 400g na sztukę dziennie
MYCOSILL
ORGANICZNO- MINERALNY ADSORBENT MYKOTOKSYN
Mieszanka paszowa uzupełniająca dla krów mlecznych
- Usuwa mykotoksyny z organizmu
- Ogranicza problemy z płodnością
- Wspomaga odporność
- Poprawia somatykę mleka
Mykotoksyny stanowią istotne zagrożenie dla bydła i bardzo często są przyczyną dużych strat ekonomicznych. Niestety pasza narażona jest na ich atak nie tylko w magazynach, ale już na polu, gdzie dochodzi do porażenia roślin. Hodowcy muszą jednak zdawać sobie sprawę z tego, że stopień zapleśnienia produktu paszowego nie jest skorelowany z ilością toksyn. Oznacza to, że nawet przy braku widocznej pleśni nie możemy wykluczyć ich obecności.
Zapleśniała pasza ma obniżone walory dietetyczne, przez co zmniejsza się jej wyjadanie. Spadek ilości pobranej suchej masy powoduje natomiast obniżenie poziomu produkcji mleka o około 5 – 10%. Dodatkowo pojawiają się problemy ze zdrowiem i płodnością zwierząt. Negatywny wpływ mykotoksyn sprow- adza się między innymi do spadku odporności organizmu oraz grzybiczych poronień.
Większość profesjonalnych doradców związanych z żywieniem bydła zaleca codzienne stosowanie preparatów dezaktywują- cych te wtórne metabolity grzybów.
SOYMAX® proponuje Państwu MYCOSILL – organiczno-mineralny adsorbent mykotoksyn, który skutecznie usuwa je z organizmu, powodując tym samym wyraźną poprawę zdrowia, płodności i produkcyjności krów.
Zawartość w 1 kg: Sucha masa – 87%; Białko surowe – 3%; Włókno surowe – 2%; Skrobia – 0,5%; Wapń – 7%; Fosfor – 0,2%; substancje czynne: montmorylonit i beta – D-glukany
Dawkowanie: Młodzież hodowlana: 50g; Opasy: 50 – 100g; Krowy zasuszone: 100g;
Trzoda chlewna: 2 – 4 kg na 1 t mieszanki pełnoporcjowej; Drób: 2 – 4 kg na 1 t mieszanki pełnoporcjowej
GASTRO-MAX
MIESZANKA PASZOWA UZUPEŁNIAJĄCA
Wspomagająca leczenie biegunek u przeżuwaczy
- Stabilizuje motorykę układu pokarmowego
- Wspomaga pH żwaczy
- Zapobiega odwodnieniu organizmu
- Hamuje spadek wydajności mlecznej podczas choroby
Zawartość w 1kg: Sucha masa – 92%; Białko surowe – 1,5%; Wapń – 2,5%; Fosfor – 0%; Sód – 6%; Magnez – 6%; Żywe kultury drożdży Saccharomyces cerevisia SC 47 – 5 10 UFC
Dawkowanie: 100g dziennie do ustąpienia biegunki w postaci sypkiej lub roztoru z wodą,. Stosować nie dłużej niż 7 dni
- ogranicza odwodnienia organizmu dzięki zastosowaniu wyciągu z kory dębu europejskiego działającego ściągająco i wyściełająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego
- hamuje wzrost szczepów patogennych (redukuje namnażanie wirusów i bakterii)
- wiąże toksyny bakteryjne
- wpływa na zwiększenie pobrania wody przez zwierzę dzięki zawartości sodu, substancji alkalizujących i energetycznych
GLOBULIN
ODCHÓW CIELĄT BEZ BIEGUNEK
Mieszanka paszowa uzupełniająca dla cieląt
- Ogranicza problem biegunek u cieląt i skraca czas ich trwania
- Stabilizuje przemianę materii
- Wzmacnia odporność
Zawartość w 1kg: Sucha masa – 90%; Białko surowe – 20%; Tłuszcz surowy – 15%; Błonnik – 10%; Wapń – 0,8%; Fosfor – 0,6%; Sód – 0,35%; Wit. A – 25 000 j.m.; Wit. D – 5 000 j.m.; Cynk – 0,6 mg; Mangan – 35 mg; Miedź – 7 mg; Żelazo – 1 000 mg; Jod – 0,15 mg; Selen – 0,1 mg; Immunoglobuliny – 4%
Dawkowanie: od 4 do 14 dnia życia – 100 g (2 saszetki); od 14 do 42 dnia życia 50 g (1 saszetka); wymieszać z mlekiem lub preparatem mlekozastępczym
Jednym z kluczowych czynników decydujących o opłacalności produkcji mleka i hodowli krów są zdrowe cielęta, które w perspektywie czasu będą stanowiły materiał do remontu stada. Wszelkie zaniedbania we wczesnym okresie odchowu prowadzą do osłabienia ogólnej ich kondycji oraz zwiększonej podatności na choroby, a wywołane zmiany są nieodwracalne.
Najważniejszym okresem życia cieląt są pierwsze tygodnie po urodzeniu. W tym czasie są one w największym stopniu narażone na liczne zachorowania i upadki. Najczęściej występującym problemem zdrowotnym są z kolei choroby przewodu pokarmowego, objawiające się w postaci biegunek. Ich podłoże jest wieloczynnikowe a patogeneza obejmuje szereg różnego rodzaju przyczyn, począwszy od żywienia, poprzez zarządzanie stadem, aż po czynniki zakaźne. W przypadku bodźców nieinfekcyjnych biegunki najczęściej rozwijają się w następstwie zaburzeń trawienia przejawiających się upośledzeniem wydzielania i wchłaniania w jelitach oraz żołądku.
Leczenie polega przede wszystkim na uzupełnieniu start wodno-elektrolitowych oraz pokryciu potrzeb energetycznych i mineralnych. Bardzo dobre efekty w profilaktyce i zwalczaniu biegunek uzyskują hodowcy podający cielętom γGLOBULIN – wieloskładnikowy preparat, który ogranicza nieprawidłową perystaltykę jelit oraz wyraźnie poprawia odporność dzięki obecności immuno- globulin.